google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • Start

En väg har anlagts i dynerna

Vägen är 2,5m bred och lagret krossgrus är cirka 30 cm tjockt.

I slutet av januari började Laholms kommun anlägga en väg i dynerna i Mellbystrand nedanför Mellbyvägen. Man schaktade en väg genom dynerna som man därefter lade stenmjöl på. Meningen har varit att ersätta den träspång som tidigare fanns mellan stranden och den allmänna toaletten där. Men åtgärden väcker många frågor och bekräftar det som vi i föreningen Strandmiljö Laholm vetat hela tiden och som är en anledning till att föreningen bildades, nämligen att Laholms kommun tar för lite hänsyn till den vackra strandens naturliga värden. Stranden hanteras och sköts mer som en väg och parkeringsplats än det naturområde av riksintresse som det är.

Är detta ett väl genomtänkt beslut?

Man anlägger en väg till en toalett några få meter från en väg som redan finns.

Är det här beslutet taget med ekologisk och biologisk kompetens?

Först och främst så för man in ett främmande material: stenkross. Sedan hårdgör man ytan, ungeför som när man anlägger en väg eller en parkering.

Vad säger Länsstyrelsen om att man hårdgör marken i den miljö I Laholms kommun som är ovanlig både i ett regionalt och nationellt perspektiv: sanddyner.

I takt med att vägen kommer att översandas kommer det finnas behov att lägga på ytterligare stenmjöl. Har man tagit med detta i beräkningen?

I diskussionen om parkeringar på stranden hävdar många, med rätta, att det inte går att anlägga parkeringar i dynerna eftersom det skulle förstöra naturen där. Vad har man gjort här?

I föreningens mål har vi sagt att:

• det skall finnas ekologisk och biologisk kompetens hos strandsamordnaren. Skötseln av stranden ska utföras efter ekologiska och biologiska kunskaper.

• material och produkter av främmande ursprung ska undvikas.

Denna händelse visar att det är långt kvar för Laholms kommun att gå i sitt förhållande till strandens natur.

Det är visserligen för sent, men föreningen kommer skicka in en skrivelse till Laholms kommun där vi uppmanar dem att ta bort krossgruset. Vi kommer även meddela Länsstyrelsen om det inträffade.

Var finns känslan för strandens värden och dessa natur? Var finns respekten?

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna