google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Välkommen till StrandBloggen!

Man behöver inte nödvändigtvis göra en resa för att ha något att berätta. Det räcker med en stund på stranden. Här i vår StrandBlogg hittar du personliga reflexioner, upplevelser och intryck.

2013 > 01

©Gunvor Petersson

REDAN kl 9.00 är jag på stranden. Det har utfärdats klass 2-varning för storm. Men ännu är det inte så kraftig vind. Havet går högt men inte upp till dynerna. Vid dräneringsutloppet och vid nedfarten vid Kolonivägen går vattnet dock upp eftersom här ligger marken lägre. Men vindbyarna kan bli kraftigare under förmiddagen säger prognoserna.

Ornitologer med sina kikare står vid bunkern. Jag ser fåglar men kan inte avgöra vilka. Havsfåglarna kommer in när det blåser kraftigt. Liror, stormfågel, klyvstjärtad stormsvala o s v brukar fångas i kikarna.

Vilka krafter i havet! Mäktigt!

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

MYCKET riktigt, det har inte varit någon vind, kylan håller i sig och havet är isbelagt. Så långt ut man kan se är det is.
Minns att min far körde bil ut på havet och pilkade i min barndom, kan det ha varit på 50-talet? Jag var inte med så det är inte det jag minns, men jag minns att min mor var orolig. Säkert fanns det fog för hennes oro, havsisen kan spricka upp snabbt om vinden tilltar.
När jag idag stod vid havet hördes ett rungande, sjungande ljud. Ett speciellt ljud blir det när isen spricker.

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

EN HÄRLIG vinterdag med kyla, sol och vindstilla! Det känns verkligen stärkande och härligt med promenaden på stranden.

Ibland kan Hovs Hallar-siluetten längst ut höja sig lite över horisontlinjen i någon form av synvilla. Men idag såg det verkligt märkligt ut. Hovs Hallar svävade i luften! När vi tittade närmare såg vi att det lång en kompakt dimbank över vattnet och skymde udden.

Is har börjat lägga sig på den stilla havsytan. Det finns en iskant ganska nära stranden och en ny har nu börjat bildas lite längre ut. Undrar hur det kommer att vara i morgon? I natt ska det bli 20 grader kallt sägs det.

Kråkorna är nere vid stranden och försöker hitta mat under tångruskor och dra upp hjärtmusslor där de kommer åt. Det är inte så lätt för fåglarna att hitta mat i kylan. Jag har försökt fånga kråkorna med kameran men de gäckar mig hela tiden. Istället har min kamera gått av och visade, när jag tog fram dem på datorn, en bild av stranden nära mina fötter. Det var ingen vacker strandbild!

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

SÖNDAG igen, efter en vecka då stranden åter visat prov på sin märkliga förvandlingsförmåga. I början på veckan var den bar, det fanns ingen snö. En av dagarna såg vi inte heller en enda bil under hela vår promenad, det händer inte så ofta. Men det ger ett helt annat intryck. Tänk vad det då skulle göra om man även fann en strand utan hjul- och sladdspår! En än större naturupplevelse och en strand med kvalitet.

Kan detta vara en utopi? Alla andra stränder i Sverige har den kvaliteten! Hur kan det vara att detta är en omöjlighet i Laholms kommun? Där vi har en klenod att förvalta, en riksangelägenhet, Sveriges längsta sandstrand.

Nästa dag var stranden snötäckt, inte ens de gamla hjulspåren syntes och inga nya hade kommit till denna förmiddag. Vilken vidd av natur, så fantastiskt härligt!

Idag var det 15 grader kallt, vindstilla och flödande sol när vi gick till stranden. Nu fanns det både hjulspår och sladdspår i snön . Men solen och havet fanns orörda!

Många människor tog promenader längs stranden, även om en del körde sin bil ända ner i vattenbrynet och tittade på havet. Tänk vad de missar – motion, frisk luft, solens välgörande strålar, iskristallerna, solstrålarnas brytning i rimfrosten...

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

MIN MAN och jag, har kommit in i en ny vana på det nya året. Vi tar en rask promenad på stranden varje dag – nästan. Inte på tisdagarna, för då är det vattengympa som gäller.
I dag var det mulet men ändå en hel del människor på stranden. Till exempel träffade vi en familj som gått från Tre Laxar med sina två små barn för att vara på stranden och grilla korv. Tyvärr finns det inte många bord i Mellbystrand men familjen hade siktat in sig på ett som står söder om Ejdervägen. Jättetrevligt att se föräldrar göra utflykter ut i naturen i sitt närområde.
Det finns väldigt mycket vackert att uppmärksamma på stranden när det är minusgrader. Vid dräneringsbäckarna finns fina formationer som bildas av rimfrost, is och det rinnande vattnet. Vattnet gräver sig in under det lagret av hårdfrusen sand

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

TEMPERATUREN pendlar runt noll och nu är det minusgrader igen. Stranden visar sig i sol och en bitande nordlig vind. Sand flyger längs den frusna stranden och lägger sig i ljusa drivor bakom musselskal, tångruskor och grenar.
Jag träffar en man som bor i närheten. Han bär kikare om halsen och visar sig vara fågelskådare.
– Jag har sett havsörn här, två stycken samtidigt en gång, berättar mannen.
Whao..., vad häftigt om man fick se havsörn här! Det gäller att vara ofta vid stranden!

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

…efter bullrig kväll …efter bullrig kväll

DISIG, fuktig himmel låg över bukten denna morgon. Vindstilla och fem plusgrader. Vattendroppar hade bildats i dyngräset av den fuktiga luften. Stilla, fridfullt, sällsamt och vackert.

Annat var det igår strax efter skymningen. Då hördes motorvrål från stranden. Tydliga spår av buskörningen fanns kvar nedanför Kolonivägen.

Mycket tång och massor med löv hade flutit iland. Även en hel del döda plattfiskar, vad detta nu kan bero på.

När jag gick hemåt för att börja plocka ner julsakerna kände jag en stor tacksamhet. Att få uppleva en skön stund vid havet är en bra början på dagen.

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

I arkivet

Etikettmoln