google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Välkommen till StrandBloggen!

Man behöver inte nödvändigtvis göra en resa för att ha något att berätta. Det räcker med en stund på stranden. Här i vår StrandBlogg hittar du personliga reflexioner, upplevelser och intryck.

2013 > 05

©Eva Nordholm

FÅGLARNA sjunger, solen värmer och barrskogen doftar när deltagare i svenska för invandrare möts i Skummeslövs södra sanddynsreservat. Det är länsstyrelsen som är huvudarrangör för vandringen. Först anländer en buss från Laholm, som medarrangerande föreningen Laholm utan gränser ordnat. I väntan på en buss från Båstad med ytterligare Sfi-deltagare får deltagarna från Laholm kort som i text och bild beskriver olika saker de kan hitta i skogen. När Båstads sfi-grupp anländer anländer får de samma slags kort. Nu blir ett sökande! Dels efter kottar, björklöv, skogsstjärnor, barkbitar, rönnblad mm och dels efter någon som letar efter samma sak som man själv ifrån grannkommunen. Nya möten uppstår mellan människor som i sin tur möter naturen. Totalt är vi cirka 80 personer.
Vi går först en stund i den östliga delen av reservatet där lövträden dominerar. Allt är så grönt och frodigt, blåbärsriset lyser med sina skira blad och ekorrbärens blomknoppar slår snart ut i det marktäckande bladverket.
När vi vikit av ner i skogen med höga furustammar stannar vi och urskiljer sången från bofinken.
Slingan vi promenerar går på strandheden i norra delen av reservatet. Där möter oss ljung, kärringtand och styvmorsvioler. Skott av vresrosor tittar fram lite varstans och alla förstår att vresrosen inte kan få breda ut sig ohämmat, för då skulle det snart inte finnas någon sandhed kvar med kärringtand, bin och fjärilar.
Gruppen tittar in på Skummeslövsbadet där det arbetas febrilt med att fylla i vatten ifrån havet som sedan ska värmas. 15 juni öppnar badet för säsongen. Ett härligt utflyktsmål.
Efter en promenad i dynerna är det dags att ta farväl av deltagarna från Båstad som är tvungna att återvända tidigare.
Vi andra plockar fram våra matsäckar. En grupp dukar upp en fantastisk buffé mellan sig. Det är många som slår sina lovar runt dem för att smaka något av alla de spännande sakerna som dukats upp.
Vi avslutar med en strandpromenad.
    – Oh, det ska jag ta hem till min fru! sa en ung man när han blev visad att hjärtmusslans båda skal från sidan har formen av ett stiliserat hjärta.
Underbart att träffa så många människor från världens alla hörn. Och så roligt med nyfikenheten på den svenska naturen. Till denna lyckade vandring var även Strandmiljö Laholm och Studiefrämjandet medarrangörer.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

 Plankan med vågskvalp.                                                                                                             ©Stefan Eliasson

KOM IGEN! Fem till...! Ända ner...! Okej...Bra jobbat!
Flåsningar, stånk och stön. Pannor som blänker av svett och blickar som brinner av koncentration och jävlaranamma.
Klockan är snart 11 och Jonas från Laholmsföretaget TakeCare har sedan 10.30 drivit på deltagarna i träningsgruppen.
Det kallas för Pre Summer Camp och visar hur modern friskvård kan bedrivas i en av de mest inspirerande miljöer man kan tänka sig: sandstranden nedanför Grönatorgsvägen i Mellbystrand.
Plankan görs precis vid vattenbrynet med lätt vågskvalp några decimeter från fötterna. De mjölksyreframkallande intervallruscherna går upp och ner i lösan sand med vajande strandråg som publik. En lagom fläkt från havet hjälper till med syresättningen.
Efter någon minuts paus – uppställning på två led för en intensiv repstafett. Jonas, med klockan i handen, jagar iväg de gröna och orange västarna ett par hundra meter söderut. Efter några minuters hårdkörning kommenderar han: Vänd! och lagen kämpar sig nu rejält tröttkörda mot målet vid strandflaggan och de efterlängtade vattenflaskorna.
Jag blir upplyft. Den här aktiviteten visar vilken tillgång stranden kan vara, rätt utnyttjad. Och för mitt inre kan jag se detta som starten på en ny era. 2013 kanske blir året då insikten slår rot i Laholm att stranden kan utnyttjas bättre än till parkering och biltrafik.
Det TakeCare gör kan många andra företag och organisationer också göra, dvs skapa aktiviteter där havet, stranden och strandområdet tillför en extra och unik dimension. Det kan vara motion och friskvård men lika gärna natur- och kulturinriktade verksamheter. I ett öppet naturlandskap som detta blir vi fria i tanken. Här är det lika lätt att släppa fantasin lös som det är fokusera på något så trivialt som situps till hundra procent. Kort sagt: Här är det lätt att må bra!
Stefan Eliasson
PS!
I sommar (24/6, 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7) erbjuder Take Care korta (35-40 min) intervallträningspass på stranden. Inom kort kan du läsa mer om detta och om sommarens övriga Må Bra på stranden-aktiviteter här på hemsidan och i en folder som vi jobbar med just nu.

 
Läs hela inlägget »
IDAG CYKLADE jag på stranden från södra Mellbystrand till södra Skummeslövsstrand. Utefter hela sträckan syntes sladdspår av bilar och motorcyklar. Sorgligt!
Men desto roligare var det att få uppleva alla de barn som lekte, letade, studerade eller åt matsäck på stranden vid Skummeslövsbadet.
Det var Vallbergaskolans 140 elever med sina lärare som hade en studiedag/friluftsdag vid havet. Barnen var så aktiva och arbetade i olika grupper.
Mycket välorganiserat, verkligt härligt att se! Mycket beröm till Vallbergaskolans lärare!
Det är såhär stranden ska användas tänkte en lyrisk strandmiljölaholmare. Vid badet har satts upp ordentlig avspärrning mot fordonstrafik och bara på några år så har sanden här blivit helt annorlunda. Det var en riktig glädje att se elever och lärare njuta av stranden i den varma vindstilla havsluften.
Gunvor Petersson

 
Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

I försommarvärme och stark ostlig vind kunde Jill Gutenfelt leda sitt yogapass på stranden. Underbart! Känna vinden mot huden, höra strandskatornas spel i strandkanten och framför allt, känna värmen från solen.
Efter passet gick jag ner till vattnet och vadade ut en bit. Vattnet var faktiskt inte så kallt som jag föreställt mig. Ytterligare en deltagare från yogan kom ner till vattnet. Hon berättade att hon redan badat tre gånger!
När vi står där och pratar ser vi (och hör) hur en bil håller på att snurra runt och sladda omkring borta på bilstranden. Helt spontant säger hon:
– Jag kan inte förstå att man kör ner bilar på stranden!
Jag kunde inte mer än hålla med. Det är en synnerligen märklig företeelse!

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

SÅ HÄR TIDIGTpå året har aldrig "suggorna" tagit plats på stranden förr. I de lokala trafikföreskrifterna sägs att motorfordon inte får framföras mellan suggraderna 1 juni - 31 aug. Dessa lokala trafikföreskrifter har Laholms kommun låtit skriva in i Svensk trafikföreskriftssamling. Hur nu kommunen kan låta skriva in ett förbud mot motorfordon på ett område, där man inte kan visa upp något dokument, som påvisar att det är tillåtet att framföra motorfordon?
Hur som helst står betongklumparna där på den långsträckta bågformade sandstranden redan nu. Det är inte vackert! Men de är till för att hindra bilarna att köra på små bitar av den 5 km långa "farbara" stranden, så det är bara att se positivt på förfulningen av stranden.
Än så länge är inte förbudsskyltarna uppe. Om de nu har någon större verkan?
Idag var det åter spår av kraftig buskörning både i de "bilfria zonerna" och utanför dem.

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

I arkivet

Etikettmoln