google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Välkommen till StrandBloggen!

Man behöver inte nödvändigtvis göra en resa för att ha något att berätta. Det räcker med en stund på stranden. Här i vår StrandBlogg hittar du personliga reflexioner, upplevelser och intryck.

2013 > 08

Birgit Karlsson från Växjö (tv) och Gertrud Nilsson från Laholm gillar båda badräcket nedanför Kolonivägen. ©Gunvor Petersson

RÄCKET för rörelsehindrade har förbättrats i årets variant och är betydligt stabilare än fjolårets.
Fastän jag inte är så ofta på stranden bland alla bilar på sommaren, så har jag ändå hunnit märka att räcket används och är till glädje.
 Jag har träffat Gertrud Nilsson från Laholm, när hon använde räcket för att gå ut och vada i vattnet.
    – Jättebra, att det finns ett räcke, tyckte Gertrud.
Det tyckte också Birgit Karlsson från Växjö, när jag pratade med henne på väg upp från ett dopp i havet.
Räcket har inte bara varit en möjlighet för stöd för de som har behov att hålla sig i något när de går ut i vattnet, det har också haft flera andra funktioner:
    •    varit en samlingspunkt
    •    plats för att hänga sitt badlakan
    •    man har kunnat säga till sin kompis:  - Vi ses vid räcket!
    •    vändpunkt för stavgångare
    •    plats för ungdomar att sitta och prata
    •    ställe för barn att gå balansgång
I all sin enkelhet är räcket till glädje. Dock kan idén och utförandet kanske förbättras till nästa år.
Mina förslag är:
Räcket skulle kunna börja längre upp på stranden. Där skulle kunna finnas en sittbänk och ställning för att hänga badhandduken och krok för att hänga käppen.
Hade räcket varit dubbelt så att man kan stödja sig vid båda sidor kunde än flera ha möjlighet att ta sig ut i vattnet. Ledstänger i rostfritt, i två höjder, som jag sett vid en handikappramp i Falkenberg skulle vara mycket bra.
Placerades räcket där det finns en handikapptoalett i närheten vore det förträffligt.
Gunvor Petersson
 
 PS! 
Vi i Strandmiljö Laholm är mycket måna om att det ska finnas möjlighet för funktionshindrande att köra med sin bil ner på stranden till ett handikappbad.
 
Läs hela inlägget »

Hans Petersson (stående längst tv) vet mycket om all den marina dramatik som ägt rum i Laholmsbukten. ©Gunvor Petersson

SJÖDRAMATIK i Laholmsbukten var ämnet för fredagens andra aktivitet i Västerhavsveckan. Hans Petersson mötte en skara på 20 personer i stark blåst nere vid havet. Bakom en buske på heden slog vi oss ner i solskenet och hörde om vikingingaslag och förlisningar i bukten. När örlogsfartyget Lime hade förlist spreds vrakdelar och utrustning i bukten. Vid tre stora auktioner såldes materialet. Det enda som finns bevarat från skeppet, vad man vet, är skeppsklockan från Lime, som nu hänger i Skummeslövs kyrka.
Hembygdkonsulten för Halland var med i gruppen. Hon fick genom vårt inslag om sjöfartsdramatik i Västerhavsveckan, idén att göra ett nummer av tidningenI Halland, med sjöfartdramatik längs hela Hallandskusten. Numret är planerat fram på senhösten.
En man, ättling till en kustvaktare och ägare till den gamla kustvaktarbostaden, tog med sig de som önskade hem för att se vaktarbostaden och en del gamla sjöfartsföremål.
Föreläsningen slutade hemma hos Hans där han visade en modell han håller på att bygga av Lime efter ritningar han fått ifrån England.
En man som sett Västerhavskatalogen i Grebbestad besökte fredagens båda aktiviteter. Han hade blivit besviken för att han inte skulle vara i Bohuslän utan i Skåne under Västerhavsveckan. Men när såg han att det fanns evenemang i Laholm också i Västerhavsveckan, så åkte han hit. Trevligt!
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

Drygt 30-talet naturintresserade tog rygg på Margareta Lindgren och Kill Persson för att få veta mer om strandhedsprojektet. @Stefan Eliasson

Det är nog fler än jag som blev konfunderad när det började schaktas och grävas på strandheden, först i Skummeslöv och senare även i Mellbystrand. Vresrosorna doftar ju så gott – och hör väl havstranden till...Varför får de nu plötsligt inte finnas kvar? i samband med dagens guidade visning på strandheden både norr och söder om Kolonivägen i Mellbystrand fick jag svaret.
– Gör vi ingenting så kommer hela heden att bli ett enda sammanhängande och ogenomträngligt vresrosbuskage, uppblandat med bergtall och al. Och det skulle betyda slutet för i stort sett alla andra mer anspråkslösa växter som behöver en öppen hed för att överleva. Vilket i sin tur får förödande effekt för insekter och fåglar.
Det var i sammanfattning budskapet från det s k strandhedsprojektets vältaliga representanter Kill Persson, miljökonsult och Margareta Lindgren, miljösamordnare i Laholms kommun.
Och även om de allra flesta åhörarna tycktes helt överens med den analysen förekom det också en mängd frågor.
– Måste ni verkligen ta bort alla träd och rosor, frågade t ex någon.
– Nej, svarade Kill Persson och fortsatte: dels har vi inte avtal med alla markägare och det krävs ju för att vi ska kunna röja på deras mark och dels är det i praktiken omöjligt att utrota vresrosen. Vad det handlar om är att hålla den tillbaka så pass mycket att strandheden får får fortsätta att vara just en strandhed.
Stefan Eliasson
Läs hela inlägget »

©Jens Hallberg

Morgonens aktivitet, Hur mår Laholmsbukten, ställdes in pga av regn. Och det regnade och regnade under hela dagen med kortare uppehåll. Hur skulle det gå med Sångvandringen?
Prognosen sa att det skulle finnas chans till uppehåll på kvällen så vi chansade och hade tur.
Ett 30-tal personer i kraftiga skor eller stövlar och regnkläder mötte upp i den regntunga men ljumma kvällen för att höra vokalensemblen Voizone ge konsert ute i naturen.
Färgerna på heden och i skogen hade fått mera intensitet genom regnet. Den gröna mossan var grönare och renlaven framträdde vitare än vanligt i bjärt kontrast mot varandra. Doften av skogen framträdde också mer i den fuktiga luften. Härligt!
På heden blåste det en del men väl inne i skogen var det lugnt och skönt. Här gjorde vi ett första stopp och sångtexter delades ut så att alla kunde sjunga med i bl  a Idas sommarvisa.
Vid nästa stopp var det dags för fika. En grupp damer firade sin väninna, som fyllde 60 år. Champagneflaskan korkades upp och vi alla hurrade och sjöng – Ja, må du leva.. Väldigt passande att firandet var i skogen, eftersom jubilaren var självaste Mulle!
Vid ett tredje stopp i strandskogen i södra naturreservatet i Skummeslöv fick vi åter njuta av Voizones käcka, trevliga, pigga och glada stämmor, som i vissa låtar övergick i stämningsfulla och mjuka toner.
Vi applåderade fram flera extranummer och kände oss nöjda och stimulerade av den annorlunda skogsvandringen.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
VÄDERLEKSRAPPORTEN såg inte lovande ut inför dagens besök av marinekolog Per Olsson från Toxicon AB då det var meningen att sedimentprover skulle sållas och studeras på stranden.
Kl 8.00 stod regnet som spön i backen och efter samråd med Per Olsson som skulle köra från Landskrona, beslöt vi att ställa in aktiviteten. Ett förhastat beslut visade det sig... Kl 10.00 när föreläsningen skulle ha startat hade vinden avtagit och regnet upphört! Så då var inte konstigt att många som samlats vid Kolonivägen blev irriterade och besvikna över vårt besked.
Men lite information och diskussion om vattenkvaliteten blev det ändå. Ulf Bjerstaf, som har kunskap i ämnet och följer forskning och undersökningar om havsmiljön, fanns med som representant för föreningen och kunde svara på många frågor och ge sin syn på statusen i Laholmsbukten.
Flera personer påpekade också att husbilar står på stranden och att det händer att avloppstankar töms i en grop i sanden. Varken bra för vattnet eller strandmiljön.
Både Hallandsposten och Laholms tidning har intervjuat marinekologen Per Olsson och skrivit artiklar om vattnet och bottnen i Laholmsbukten sedan de läst om våra arrangemang i Västerhavsveckans katalog. Så trots dagens inhibering har vi ändå bidragit till att sprida information om vattnets kvalitet i vår bukt.
Men vi nöjer oss inte med det utan hoppas kunna boka ett nytt besök av marinekolog Per Olsson.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

Idag fortsatte vårt Västerhavsveckanprogram med Må bra på stranden prova på-dag. Gunvor Petersson – oförtröttlig arrangemangssamordnare, organisatör och Qigong-ledare – hälsar välkommen.            ©Stefan Eliasson

Dagen bjöd på intervallträning, olika former av yoga, qigong, meditation, stavgång. Mellan passen kunde man fylla energidepåerna i fruktbaren där det också fanns kulinariska specialiteter som algkex med havtornsmarmelad och soppa och saft av vresrosnypon.

...för både kropp & själ
SOLEN SKEN, vinden fläktade och de gässprydda vågorna bidrog med en behagligt brusande ljudkuliss. Det var kort sagt en perfekt dag för föreningens Må bra på stranden-dag.
Många som kom till vårt tält nedanför Skummeslövsbadet deltog i flera pass. En del kombinerade Qigong och yoga, andra stavgång och mindfulness. Själv valde jag två ytterligheter: intervallträning och meditation. En perfekt kombination visade det sig! Roine Johannesson frånTakeCare pushade mig och de andra i gruppen till utmattningens gräns och Martin Andersson lockade med sin lugna stämma och flöjttoner fram ett kravfritt tankeflöde och mycket behagligt bara-vara-tillstånd. I ärlighetens namn måste jag säga att både Martin, Roine och de andra ledarna (Gunvor Petersson, Åsa Niklasson, Anira Möller och Christina Ullman) hade mycket hjälp av sällsynt goda miljömässiga förutsättningar. På det sättet är stranden fantastiskt – den fungerar som inspiration både när man vill ta ut sig och när man vill blicka inåt.

Stefan Eliasson

Läs hela inlägget »

Patrik Slimane drar upp riktlinjerna inför eftermiddagens strandexkursion, där föräldrar och mor/farföräldrar var lika ivriga som barnen på att börja leta efter småkryp och snäckor i sanden och i havet. ©Stefan Eliasson

NÄR folket märkte att SMHI:s prognos inte stämde med verkligheten, strömmade det till som aldrig förr för att vara med om eftermiddagens exkursion på stranden nedanför reningsverket i Skummeslövstrand. Stora och små låg först med rumporna i vädret och fingranskade närmiljön i jakten på levande eller döda organismer. Därefter kom det mest efterlängtade momentet – håvningen. Algbältet närmast strandkanten bekymrade ingen och vattnet lockade både vadare och badare.
Stefan Eliasson
Läs hela inlägget »

Jakten går på spännnade insekter under ledning av Patrik Slimane.                                                 © Stefan Eliasson

SMHI varnade för åska, regn och hård blåst inför vår andra programpunkt under Västerhavsveckan. Och visst blåste det friska vindar, men solen värmde gott den tappra lilla skara som inte låtit sig skrämmas av väderprognosen. Så det blev en riktigt fin dynexkursion där bl a Skummeslövs-syskonen Emilia och Leo med mamma Maria fick lära sig att det här med växter och djur i dynområdet är en näringskedja som vi måste vara rädda om. Försvinner en art så får det genast återverkningar för någon annan.
Stefan Eliasson
Läs hela inlägget »

©Stefan Eliasson

DAGENS fotosafari började med kossor i Hökhult och slutade med vrakved ute vid Lagaoset. Dessemellan klickade det friskt från de 14 deltagarnas kameror inne bland de knotiga tallarna i den torra strandskogen. Fast allra först var det pep talk och inspirerande föredrag av safariledaren, naturfotografen Patrik Leonardsson inne i Mellbystrandsgården. Där avslutades också det hela med att var och en fick visa upp sina tre bästa bilder. Och trots högst varierande erfarenhet och kamerautrustnng var det en imponerande samling fantastiska foton som visades.
– Roligt och lärorikt, var det genomgående omdömet från deltagarna.
Stefan Eliasson
Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

I arkivet

Etikettmoln