google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Välkommen till StrandBloggen!

Man behöver inte nödvändigtvis göra en resa för att ha något att berätta. Det räcker med en stund på stranden. Här i vår StrandBlogg hittar du personliga reflexioner, upplevelser och intryck.

2015 > 01

©Gunvor Petersson

IDAG strandpromenad norrut från Stora Strandvägen i regn. Verkligt skiftande väder. Men skönt att komma ut i alla fall. Dock inte roligt att se hur havsvattnet grävt sig in under gräset på heden. Att det är öppet för havsvattnet att pressas upp i de nedfarter som finns är märkligt. Vattnet gräver sig in vid sidorna på vägen och skadar heden.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

STRÅLANDE solsken och svag vind. Många, många människor kom till stranden denna söndag. Underbart att se och uppleva!
Laholms havsstrand är en utmärkt promenadstrand sommar som vinter. Visst, det är inte trevligt att det kör bilar på stranden, kommer bilen bakifrån vet man inte vilken sida den dyker upp på. Det känns verkligen inte bra, faktiskt riktigt obehagligt, och förtar en hel del av en skön strandpromenad.
Vet inte vad det var som gjorde det idag, kanske att det var så många promenerande människor på stranden eller helt enkelt att det kändes fel att okynnesköra när den var så vacker i solskenet för det kom inte en enda bil körande längs stranden, under vår entimmaspromenad .
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
Dynerna fortsätter rasa. Stolpen kommer från handikappräcket. ©Gunvor Petersson Dynerna fortsätter rasa. Stolpen kommer från handikappräcket. ©Gunvor Petersson
OJ, OJ vad vinterns tre stormar Alexander, Svea och Egon har tagit på hed och dyner. Och erosionen fortsätter. Kanterna är oskyddade och sårbara för vind och regn.
Vissa av stolparna till handikappräcket ligger på land och flera av de tolv bänkarna, vi trodde vi hade placerat så högt upp från vattnet att ingen storm skulle ta dem, har dragits upp.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
NEDFARTERNA för bilar är redan iordningställda efter stormen Egon.
Numera lagas inte vägarna med makadam och grovt grus utan med finkornigt krossgrus, stenmjöl. Vi slipper se sten, makadam och asfalt, som stormarnas vatten drar med sig ut på stranden. Så långt väl. Man tänker sig att inte stenmjölet gör skada på stranden. Vad vi vet är dock att när stenmjölet packas, blir fuktigt och sedan torkar bildas det en hård yta.
Kommer stenmjöl ut på stranden blir den hårdare och hårdare. Då försvåras att sanden på stranden ska kunna förflyttas med vinden och bilda nya dyner.
Varje dag urholkas och rasar de dyner som finns kvar ytterligare av vind och regn eftersom inte sanden som förts bort av stormarna återförs och stabiliserar de avhuggna dynväggarna och hedkanterna.
Var finns åtgärder mot vinderosion och kommande stormar? Laholms kommun ska göra en förvaltningsplan för stranden står i föreslaget till klimatanpassningsplan. Handling behövs nu!
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
Bunkern vid Kolonivägen blottläggs åter allt mer. ©Gunvor Petersson Bunkern vid Kolonivägen blottläggs åter allt mer. ©Gunvor Petersson

EGON friskade i ordentligt under natten. Jag skulle ha tagit tåget till Helsingborg i morse för att delta i en fototräff. Tågen var inställda och inte kom den ersättningsbuss som annonserats om heller.
Jag gick ner till stranden istället för nu hade morgonljuset kommit och man kunde se hur havet och stranden såg ut.
Det är mäktigt att se och höra det stormande havet. Mycket skum hade piskats upp (använder vi för mycket diskmedel som hamnar i havet?). Egon hade tagit sig igenom dyn- och hedkant på många ställen. Bunkern vid Kolonivägen är åter nästan frilagd.
Vid Ejdervägen och Vallbergavägen blev jag än mer nedslagen av att se hur havsvattnet gått upp i nedfarterna. I bilvägarna pressas havsvattnet upp vid storm och drar med sig sand och vägmaterial när det drar sig tillbaka.
Det står helt klart att Egon har tuggat i sig av heden och dynerna. Ihop med Gudrun, Per, Adventstormen, Simone och de andra försvinner mer och mer av hed och dyner.

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »
NU BLÅSER det kraftigt igen! Dessutom har det regnat en hel del.
Regnet och vinden tar hårt på dynerna. Särskilt i ”draghålen”, gliporna i dynkammen. Även dynväggen urholkas av vinden och regnet tynger ner grästuvorna ovanför som då rasar ner.
Befarar att havet gått upp nu i kväll och tagit ännu mera på dynerna och hedkanter.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
Den brutna dynkanten vid Ejdervägen ger vattnet fri passage och öppnar för fortsatt erosion. ©Gunvor Petersson Den brutna dynkanten vid Ejdervägen ger vattnet fri passage och öppnar för fortsatt erosion. ©Gunvor Petersson
NU BLÅSER det inte, det är nästan vindstilla! Men igår blåste det fortfarande kraftigt efter att Svea under natten nått sin kulmen.
Då hade Svea inte bara kittlat dynerna utan på sina ställen även naggat hedkanter och dyner. På sina ställen hade havsvattnet trängt in på heden.
Där dynkammen eller hedkanten är bruten ökar erosionen av både vind och vatten. Därför är det  A och O att hed- och dynkanten är obruten. Blir det stormskador måste dessa lagas och övergångar i trä ordnas för att inte skador ska uppstå igen.
Stora vattensamlingar fanns på heden norr om Vallbergavägen. Kanske kan det vara så att när havet ligger på hårt trycks grundvattnet tillbaka och höjs så det går i dagen?
Trots att Svea inte nådde stormstyrka* blev det skador i dyner och vid hedkanter. Hur blir det nästa gång det blir en riktig storm? Nya dyner hinner inte återskapas på ett naturligt sätt när stormarna kommer så tätt. Därför bör sand tas från vattenlinjen och läggas upp mekaniskt mot dyn- och hedkant som en buffert.
Gunvor Petersson
*Storm = 24,5 - 32,6 meter/sekund.
Läs hela inlägget »
STORMEN Svea har anmält sin ankomst. På förmiddagen gick vi, min man Tore och jag, norrut längs stranden med den sydvästliga vinden i ryggen. Härligt med vinden, bruset från havet, vågorna och faktiskt lite sol också. Här och var syntes dock tråkiga rester av nyårsfirande. Glasflaskor och avskjutna raketer.
Vid ett ställe testade en liten pojke med sin pappa att gå ut mot vattenlinjen när havet drog sig tillbaka. När nästa ansamling av vågor kom fick de retirera snabbt. Härligt att iaktta deras lek.
Vid solnedgången gick jag åter ner till stranden vid Kolonivägen för att se hur högt upp vågorna gick nu. Vinden hade övergått till att vara västlig och Bjärehalvön läade inte längre som den gjorde på förmiddagen när vinden var sydvästlig. Stuvningen av vattnet i bukten blir större när vinden är västlig och ju längre vinden håller i sig desto kraftigare blir stuvningen, så vågorna borde gå högre upp nu även om vinden inte var starkare.
Mycket riktigt, mina aningar besannades. Vågorna gick upp över hela stranden och kittlade dynerna.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

I arkivet

Etikettmoln