google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • 11-09-29

Naturvårdsverkets svar på frågan om terrängkörningslagen gäller på stranden i Laholms kommun.

 

Subject: SV: Gäller Miljöbalken, specifikt terrängkörningslagen biltrafik/parkering på stranden i Laholms kommun?

 

Hej.

Du har denna gången vänt dig till Naturvårdsverket med frågan om miljöbalken och terrängkörningslagen gäller avseende biltrafik/parkering på stranden i Laholms kommun.

Svaret på din fråga är, i all korthet, Ja.

Miljöbalkens mål är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Balken innehåller bestämmelser som i många fall också kan få betydelse för terrängkörning. Redan i miljöbalkens inledande kapitel fastställs att:

1 kap. Miljöbalkens mål och tillämpningsområde

1 § Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl.

Miljöbalken skall tillämpas så att

1. människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan,

2. värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas,

3. den biologiska mångfalden bevaras,

4. mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas, och

5. återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.

- - -

3 § I fråga om verksamhet som kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, miljön eller andra intressen som skyddas enligt miljöbalken tillämpas utöver balken även bestämmelser i annan lag.

Såvitt gäller skydd mot ohälsa och olycksfall i arbete samt i sådana hänseenden i övrigt som huvudsakligen avser arbetsmiljön tillämpas bestämmelserna i arbetsmiljölagen (1977:1160).

Terrängkörningslagen utgör ett exempel på sådana "bestämmelser i annan lag" som anges i 3 § strax ovan. Av terrängkörningslagen framgår bl.a. att barmarkskörning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk är förbjuden i hela landet. Förbudet är till för att skydda naturen och det gäller även markägaren själv.

Mer information om miljöbalken och terrängkörningslagen hittar du bl.a. här:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Lagar-och-styrning/Lag-och-ratt/Miljobalken/

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Friluftsliv/Allemansratten/Vad-galler/Motortrafik-i-naturen/Terrangkorning-pa-barmark/

http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/1/620-0136-1.pdf

 

Hoppas detta gav svar på din fråga.

Mvh

//Nils

NILS HALLBERG

miljörättsjurist

NATURVÅRDSVERKET