google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • 12-11-25

LAHOLMS KOMMUN

Miljö- och byggnadsnämnden

 

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2012-11-21

 

 

MBN § 141                                                                                          Dnr 1101112 Mi           

 

Svar på skrivelse om motorfordon på havsstranden                                                      

 

Ärendet


Hermann Grimmeiss med flera begär i en skrivelse som lämnades den 3 oktober 2012 att Laholms kommun utövar sitt tillsynsansvar enligt miljöbalken över den biltrafik som förekommer på stränderna i Mellbystrand och Skummeslöv. De anser att användningen av stranden som väg medför en betydande olägenhet och är en miljöfarlig verksamhet som kommunen är skyldig att ingripa mot.

Mats Olofsson som är ordförande för Strand För Alla (SFA) påpekar i en skrivelse till kommunen daterad 12 oktober 2012, att medlemmarna i föreningen vill att möjligheten att ta sig ner på stranden med motorfordon ska behållas.

Ärendets beredning

Bilar får köras och parkeras på en del av stranden. Det är inte tillåtet med camping eller uppställning av husbilar. Teknik- och servicekontoret uppger att antalet fordon vackra sommardagar kan uppgå till maximalt 2 500 fordon per dag till och från stranden vid havet. Fordonen fördelas på mer än en nedfart.


En olägenhet för människors hälsa är en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig (Miljöbalken 9 kapitlet 3 §). Enligt praxis bedöms biltrafik och parkering av 2 500 fordon som en normalt förekommande företeelse i stadsmiljö, och bedöms inte medföra olägenhet för människors hälsa.

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa (2 kapitlet 3 § Miljöbalken 1998:808). Det krävs varken tillstånd eller anmälan enligt miljöbalken för att göra väg eller parkering.

Det är den som bedriver en verksamhet som ska visa att de uppfyller förutsättningarna (2 kapitlet l § Miljöbalken 1998:808).

Kraven gäller om det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid bedömningen ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder jämfört med kostnaderna för åtgärderna (2 kapitlet 7 § Miljöbalken 1998:808).

Grimmeiss med flera har inte uppgett på vilket sätt de bedömer att trafiken medför en betydande olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Det finns i huvudsak finns tre olika typer av störningar från biltrafik på en strand; buller, luftföroreningar och risk för förorening av grund- eller ytvatten. Buller och luftföroreningar från 2 500 fordon kommer inte upp i den nivå som bedöms som olägenhet för människors hälsa. Risk för förorening av grund- eller ytvatten finns om det uppstår läckage av olja, diesel eller bensin. Enligt giftinformationscentralen medför det inga hälsoproblem för små barn att få i sig mindre mängder motorolja. När det gäller bensin och diesel kan det ge kemisk lunginflammation om det kommer ner i lungorna men då krävs det större mängd än det som kan finnas i en näve sand på stranden. Om det är större volymer som läckt bör det för en vuxen person framgå tydligt genom att det luktar eller ser konstigt ut och man kan då informera räddningstjänst, markägare eller miljökontoret om föroreningen. Det finns inga vattentäkter i området.

Beslutsunderlag

Skrivelse lämnad den 3 oktober 2012
Strand för allas skrivelse daterad 12 oktober 2012
Tjänsteskrivelsen (TJM 42112 REV)
Beredningsutskottets protokoll den 7 november 2012 § 124.

Miljö- och byggnadsnämndens beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att svara på skrivelsen med att det allmänt hållna klagomål som framförs i skrivelsen inte bedöms som olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Upplysning om hur man överklagar

Du kan överklaga detta beslut till länsstyrelsen. Skrivelsen med överklagandet ska ha kommit in till Laholms kommun, Miljö- och byggnadsnämnden, 312 80 Laholm, inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Ange i skrivelsen vilket beslut som överklagas och vilken ändring som begärs.

 

 

 

Beslutsexpediering
Hermann Grimmeiss ( dk),
Ulf Bjerstaf (dk),
Gunvor Petersson ( dk),
Sten W andel ( dk),
Stefan Eliasson (dk),
Louise Bergwall (dk),
Mats Olofsson

____________________________________________________________________________

 

Ordförandes signatur:_____________________ Justerandes signatur:____________________