google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html

21 juli 2011

Upptäckter vid stranden

I kraftig vind och lite småregn, dock före det rejäla regnvädret, hade vi vår första strandexkursion. Hela 34 barn och vuxna tog sig till stranden denna sommareftermiddag för att se vad de hade att lära av stranden och havet.

22 juli 2011

Upptäckter på stranden

Runt 50 personer, vuxna och barn, deltog i dagens exkursion i Skummeslövsstrand. Så många deltagare har vi aldrig haft och det är förmodligen tack vare att exkursionen är ett samarbete med Länsstyrelsen i Halland och deras guidade vandringar i Hallands naturreservat. Våra exkursioner ingår också i Laholms kommuns "Upptäck naturen i Laholms kommun". Alla evenemang som sker i Laholms kommun kan man för övrigt finna i deras evenemangskalender.

Tack vare att vi var så många som letade på stranden fick vi en aldrig skådad mängd fynd, allt i från förväntade som mussel- och snäckskal till oväntade som en död mullvad, en blodigel och två döda grodor.

23 juli 2011

Strandexkursion

Det var nio personer, vuxna och barn, som hade samlats på stranden nedanför simbassängen i Skummeslövsstrand. En promenad var utlovad i programmet men det var så mycket att se och prata om så promenaden blev endast runt 60 meter lång.

Vi gjorde ett par fynd som inte ser så ofta på stranden: valthornssnäcka och fiskmussla (Det kan eventuellt vara en annan art som "elliptisk fiskmussla"). Den sistnämnda är väldigt lik en sandmussla i miniatyr men har en något annorlunda form.

28 juli 2011

Upptäckter på stranden

I frisk västlig vind mötte runt femton personer upp till vår exkursion i Mellbystrand. En del av exkursionen ägnades åt att leta små insekter i tångruskorna och vi fann flera väldigt små djur.

Det är svårt för barn att håva i vattnet när vågorna går högt även inne vid strandkanten; vi hittade det som är vanligast att finna i havet nära stranden – sandkrabba, sandräka, pungräka och en liten, liten plattfisk.