google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Välkommen till StrandBloggen!

Man behöver inte nödvändigtvis göra en resa för att ha något att berätta. Det räcker med en stund på stranden. Här i vår StrandBlogg hittar du personliga reflexioner, upplevelser och intryck.

Samtliga foton:. Patrik Leonardsson

SOL, lagom vind och behaglig värme infann sig för vår fotosafari. Härligt! Förutsättningarna för en lyckad workshop med naturfotografen Patrik Leonardsson och hans son Fabian var de allra bästa. Det var fjärde gången Strandmiljö Laholm och Patrik Leonardsson arrangerade en fotosafari. Numera är Länsstyrelsen också med som arrangör. Det är dock första gången vi valt att starta och avsluta dagen i Hökagården. Det visade sig vara en utomordentlig lokal. Dit återvänder vi gärna.
Patrik och Fabian visade oss som inledning på dagen bilder från sin fotoverksamhet. Det gav oss inspiration. Sedan bar det av till Hökhult.
Redan vid promenaden ner till stranden fotograferades det.
En underbar strand finns söder om Lagaoset där vi kom ner efter vår promenad.
Här fattades inte motiv! Richards närbilder på saltarven var otroliga.  Raklång kommer han ner och kan få en vinkel underifrån på den låga knubbiga växten.
Och visst smakar det fint med lunch på stranden.
Nitton personer deltog i fotosafarin, två av dem var ungdomar.
Både Radio Halland och Hallandsposten var intresserade av vår fotosafari och gjorde reportage.
Evenemanget ingick i Västerhavsveckan.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
Både barnen och de vuxna lyssnar intresserat när Patrik Slimane berättar att även de minsta vattendjuren spelar en stor roll för vår havsmiljö.
Både barnen och de vuxna lyssnar intresserat när Patrik Slimane berättar att även de minsta vattendjuren spelar en stor roll för vår havsmiljö.
Vart kommer allt det här skräpet ifrån, undrade Laxe. Vart kommer allt det här skräpet ifrån, undrade Laxe.
HÄRLIGT väder med sol och lagom vind! Det fanns många besökare på badstranden.
Föreningens flaggor vajade fint och samlade besökarna nedanför Birger Pers väg i Mellbystrand.                  När föreningens Patrik Slimane hälsade välkommen fanns ca 40 personer samlade både vuxna och barn.
Laholms tidning och Hallandsposten hade reportrar på plats. Det blev artiklar i båda tidningarna. Oskar Svenssons reportage i LT var mycket välskriven med fyra bilder på en helsida.
Friluftsfrämjandets Laxe dök plötsligt upp. Hen var ute och hjälpte Mulletrollet att hålla rent i vattnet och på stranden. Det fanns mycket plast i hens skräppåse.
 - Och var kommer skräpet ifrån?
Vi människor måste bättra oss och inte slänga skräp och plast i naturen.
Patrik får fram det ekologiska kretsloppet på ett förnämligt sätt när han visar och pratar med barnen.
Hans exkursioner är mycket värdefulla. Och till glädje för ett avbrott i badandet på stranden.
Kattegattskustvattenråd var också på plats och informerade om sin verksamhet.
Gunvor Petersson
Tre nöjda medarbetare, frv: Gunvor Petersson, Strandmiljö Laholm, Anne Udd , Kattegatts kustsvattenråd och Maj Nilsson, Strandmiljö Laholm.
Tre nöjda medarbetare, frv: Gunvor Petersson, Strandmiljö Laholm, Anne Udd , Kattegatts kustsvattenråd och Maj Nilsson, Strandmiljö Laholm.
Läs hela inlägget »

Vädret var tufft men över 30 personer om ändå för att vara med på strandutflykten i Skummeslövs södra naturreservat. Arrangemanget ingick i årets Västerhavsvecka.

Vad är det för något där nere i hinken? Vad är det för något där nere i hinken?
DET BLÅSTE kraftigt och strax före samlingen, kom en ordentlig regnskur. Skulle det komma några familjer tro?  Men visst – det kom fler och fler,  i stövlar, regn- och vindkläder. 33 personer, varav 19 barn, samlades och Patrik Slimane startade med att berätta om naturreservatet.
Sedan var härligt att se hur Patrik trots de svåra förhållandena kunde fängsla barnen och de vuxna med att upptäcka djur på stranden och i vattnet.
Hos somliga åkte vindkläderna av och badkläder på i jakten med håv ut i havet.
Slutligen samlades alla fynden in och kollades och studerades.
Det blev en härlig eftermiddag med sol, vind och vatten.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
STRANDKALASET i Mellbystrand och Skummeslövsstrand har haft många bra aktiviteter längs den långa stranden i Laholms kommun.
En var att bygga sin egen drake. Jag var där mest för att titta på aktiviteten. Många var aktiva med att bygga, men mest drogs min uppmärksamhet till fyra unga killar som gick åt sidan med sitt bygge. De gav sin drake andra proportioner, böjde och fäste stagribborna på annorlunda sätt och gav också sin drake en annorlunda svans. Och deras drake flög först, högst och längst! Vi har mycket att lära av andra kulturer.
Jag gick fram och pratade med dem.
Härliga glada killar med en glad drake som flög högt!
De ville gärna pröva att prata svenska. Deras ursprungsspråk är dari, de är från Afghanistan och bor nu på Lagahöjden i Laholm.
Fin aktivitet på stranden och som gav ett fint möte!
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

UNDER en promenad på vår långa sandstrand träffade jag på en liten kreativ flicka, Elsa. Hennes pappa Emilio från Älmhult hade tagit med sig sin flicka till havet i Mellbystrand.
Elsa gjorde mönster med musselskal och när jag mötte henne arbetade hon med att sätta hår på ett ansikte. Mycket målmedvetet plockade hon olika alger på stranden, gick ner i vattnet och sköljde dem och lade dem tillrätta på sin skapelse.
Gunvor Petersson

 
Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

STORMEN Gorm gjorde så att bara tre bänkar fanns kvar i dynerna. Men nu så är alla 12 strandbänkarna åter på plats.
Det var fjärde gången bänkarna grävdes ner. Nu är de placerade nere på stranden så att alla lättare ska kunna se och använde dem. Nytt för i år är att på två ställen finns grupper om tre bänkar i u-form. Gruppen nedanför Strandlyckans stugby är nedgrävd av privatperson, ”Pelle Brand” och en grupp nedanför Sjöfågelvägen har grävfirman Lofix fixat.
Vår medlem Ola Westerberg har också varit med och hjälpte till.
Stort tack till berörda!
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

IDAG har årets strandvärdar i Mellbystrand och Skummeslövsstrand fått veta mera om livet i havet. Det var marinbiolog Kristin Johansson från Naturskyddsföreningens Havsnätverk som under två timmar delade med sig av sin kunskap.

Det är Södra Hallands Naturskyddsförening som initierat strandvärdarnas utbildning och som också står för kostnaden. Det är tänkt att strandvärdarna ska låna ut Friluftsfrämjandets och Strandmiljö Laholms utrustningar av håvar, tråg och hinkar när föreningarna inte själva behöver dem. Även boken ”Under ytan i Västerhavet med tips och fakta för unga havsforskare kommer att finnas för utlåning. Under Strandmiljö Laholms Hav- och strandvecka 17-22 juli,  behövs utrustningen för guideledda familjeexkursioner men för övrigt kan nyfikna havsforskare från v 25 låna utrustning.
Idén, som nu snart är verklighet, är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, Strandmiljö Laholm och Laholms kommun.

Gunvor Petersson

Läs hela inlägget »
IDAG såg jag de första strandskatorna. Det innebär att de i år nådde Mellbystrand 5 dagar tidigare än förra året.
De sex strandskatorna gick och letade efter musslor på en torrlagd revel lite söder om Vallbergavägen.
Ganska medtagna efter flyttningen tydligen, inte ett enda av deras karaktäristiska läten hördes.
Men våren är stadigt på väg!
Gunvor Petersson
PS!
Jag lyckades inte fotografera fåglarna, så bilden ovan är från ett annat tillfälle. Men antalet strandskator stämmer i alla fall :-)
Läs hela inlägget »

©Gunvor Petersson

IDAG var tredje torsdagen jag gick till Solstickans asylboende för att leda en strandpromenad. Tyvärr kolliderade tiden även den här gången med Medborgarskolans aktivitet så det var bara en handfull asylboende (plus Margareta Plate med sin hund Nisse) som kunde följa med till stranden. Jag blev tillfrågad om jag inte kan komma på tisdagar istället. Vi får väl se om det blir någon form av fortsättning efter sportlovet.
Det snöade i natt så stranden var mycket annorlunda. Margareta visade hur man gör snöänglar och så vi byggde vi en snölykta. Abd gjorde sin egen ängel.
Vi skrev alfabetet med en spade i snön och olika ord osv.
Najme, som varit med alla gångerna, följde med hem, där vi tillsammans gjorde en soppa. Vi skrev upp ingredienser efterhand som vi plockade fram ur kylskåpet. Najme talar dari, men har lärt sig en hel del svenska och engelska ord.
Najme är ifrån Afganistan. Där bodde hon i bergen i en by med lerhus. Vatten hämtade man i en brunn. El hade man ibland, fungerade tydligen inte så bra. Hon, hennes man och deras 7-åriga dotter tog sig till Iran och vidare till Turkiet. Från Turkiet till Grekland åkte de i en stor gummibåt. Vi fick se bilder från resan. Sedan tog de sig vidare Makedonien, Serbien till Österrike och Tyskland. Det tog dem två månader att komma till Sverige. Najme har arbetat som sjuksköterska i Afghanistan.
Najme stoppade ner en lång lista med svenska ord i sin ficka när hon, Margareta och Mohammed, som anslöt sig till kaffet, gick tillbaka till Solstickan.
Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »
DEN GÅNGNA veckan har det varit regnigt och blåsigt, men idag var det åter riktigt skönt väder. Visserligen ingen sol men det varken regnade eller blåste. Faktiskt riktigt vårlikt med fågelkvitter.
Många av de asylboende männen var på annat håll, (på Medborgarskolan, tror jag). Därför var det idag mest kvinnor som gick med till stranden. Toppen, för de kommer inte ut så ofta. Vi var totalt 11 personer. En man, två barn och resten kvinnor.
Denna gången pratade alla dari och eller arabiska, men ingen kunde engelska. Utmanande, roligt, spännande och inspirerande!
Vi ”pratade” om Hallandsåsen och skrev i sanden. Mobiltelefonerna kom upp och man ville skriva ner ord, men nej, å, ä och ö finns inte på deras telefoner. Jag förklarade bukt (med armar och ben) och skrev i sanden Laholmsbukten. Vi ritade en karta och prickade in var vi befann oss, Halmstad och Båstad. Frågan var Laholm låg på kartan kom.
Jag frågade om de visste var vi skulle hamna om vi åkte rakt ut i Laholmsbukten. England trodde någon. Danmark ritades in. Tog vi oss vidare över Atlanten väntade USA.
Sedan letade vi efter strandfynd. Många nätsnäckor och en rakknivsmussla hittades. På en hjärtmussla noterades havstulpan och sedan undersökte vi blåstångens blåsor.
Därefter skrev vi hela långa alfabetet i sanden. Vi läste tillsammans. Jag drog streck under alla vokaler som därefter pyntades med musselskal. Jag försökte förklara att vokalerna är viktiga, att det måste finnas minst en i varje ord och att de kan låta på två olika sätt osv.
 Ägaren till asylboendet hade skickat med fikabröd som smakade gott när vi tog en liten paus.
Språkträningen fortsatte med att vi pratade om hur olika ord betonas i och även om att n och g bildar ng-ljudet. Vi skrev lång och finger i sanden. Sedan sjöng vi barnvisan Var är tummen osv ..långfingret ..osv.
Till sist lärde jag dem frasen: Nu börjar det regna!   
 Gunvor Petersson
Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

I arkivet

Etikettmoln