google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html

31 juli 2011

Sommarens sista vandring

I härligt sommarväder upptäckte vi alla orkidéerna i södra reservatet. Många hundratals små skira ljus stod där och gjorde skogen än mera spännande och njutbar. Hade bara de första knärotsbestånden upptäckts uppmärksammades det ena beståndet efter det andra. En verklig aha-upplevelse.

Knäroten växer bara i gammal tallskog, är rödlistad med graden nära hotad, och som alla orkidéer i Sverige, fridlyst. Knäroten är årets växt och inventeras särskilt. Botaniska föreningen i Halland kom, efter rapportering av upptäckten, och räknade antalet exemplar och fann att detta var en ny lokal eftersom den låg långt ifrån det ställe som redan var känt i Skummeslöv södra naturreservat. Ca 700 exemplar noterades i den nya lokalen.

Vi hade turen att ha med projektledaren för strandhedsprojektet i Skummeslöv på vandringen. Hon gav oss mycket kunskap om växter och insekter på heden. Många fjärilar sågs i den södra delen av heden, många bastardsvärmare, blåvinge, pärlemofjärilar osv. En stor spektakulär larv hittades, en brunsprötsvärmare (Hyles gallii). Tyvärr hann vi inte gå upp i den skog och på de ängar som Laholms kommun äger och är tänkt att läggas till reservatet. Kanske kan det bli en vandring för nästa sommar.

Alla var mycket fascinerade av naturen i Skummeslövs södra naturreservat, ett verkligt smultronställe.

En brunsprötsvärmare visade upp sig för vandrarna.

14 juni 2011

Hälso- och naturvandring

Längs med vår långa sandstrand finns under sommaren olika aktiviteter på stranden.På tre platser finns qi-gong-pass och på två platser olika yoga-pass. Även finns en plats för stavgång.

Under Strandmiljö Laholms vandring längs stranden på pingstdagen gjordes stopp med "prova på" vid de olika platser där aktiviteter erbjuds under sommaren. Runt 20 personer följde med på vandringen. Som avslutning bjöds vi på en himmelsk hälsodryck och dessutom med smakprover på närproducerade grönsaker tillredda på ett synnerligen smakfullt sätt på Strandpensionatet i Skummeslöv. Det var en både trevlig, gemytlig och hälsofrämjande vandring tillsammans. Alla verkade nöjda och glada över dagens vandring.

Stranden är en utmärkt plats för dessa hälsofrämjande verksamheter. Att börja dagen med en mjukstart med qi-gong vid havet ger kraft och styrka under dagen och att avsluta med yoga i kvällssolen är en investering för kropp och själ. Unna dig denna upplevelse. Ett välbefinnande infinner sig och nattsömnen blir god.

De olika aktiviteterna med ledare vid de olika stoppen var:

Qi-gong, Zhang Zhuang, stå som ett träd: Instruktör Christina Ullman.
Hathayoga: Instruktör Jill Gutenfelt.
Qineng qi-gong: Strandmiljö Laholm med Gunvor Petersson, Eva Nordholm och Ilse Schlick.
Paryoga: Instruktörer Jill & Tony Gutenfelt.
Viryayoga: Skummeslövs Badortförening, Instruktör Åsa Niklasson.
Qineng qi-gong: Skummeslövs Badortförening med "Bengts lärljungar", Gunvor Petersson, Eva Nordholm, Christine De Salvatore och Ilse Schlick.
Stavgång: Skummeslövs Badortförening, Instruktör Åsa Niklasson.

22 maj 2011

Vandring i Södra Skummeslövsstrand

Söndagen den 22 maj påbörjade Strandmiljö Laholm föreningens sommaraktiviteter i kustområdet med en vandring i Södra Skummslövsstrands naturreservat. I ett utmärkt vandringsväder med en sydöstlig vind, ca 20 grader varmt och med växlande molnighet gick vandringen söderut genom bebyggelsen. Det konstaterades att naturen får ge vika för villabebyggelse och att det är viktigt att naturområdena bibehålls.
Från det södra naturreservatet gick vandringen upp mot öster i det lövskogsparti som kommunen äger och som det har varit på förslag att bebygga. När vandringen var i gräns mot Båstad och nära dynområdet hittades blad och knoppar av knärot – en liten orkidé som om några veckor står i blom.
Väl nere vid stranden var det dags för fikastund. Där läste vandringsledaren ett stycke ur sonettsamlingen "Havets längtan" av laholmsförfattaren Evert Adamsson, ett trevligt inslag där kultur och natur möttes.
Vandringen tillbaka till Skummeslövsstrands centrum gick över strandheden på den vandringsstig som klippts genom ljungen av det pågående strandhedsprojektet.