google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • Start

Insändare i Hallandsposten

Bli inte förvånad om stranden
blir soptipp

Det är mörkt och dessutom dimmigt. Så risken för upptäckt är minimal. Perfekt för fegisar.
Med en gammal soffa i bilen tar de Ejdervägen (förbi den halvhjärtade avstängningsbocken) ner till stranden. Ett snabbstopp precis vid vattenbrynet. Av med soffan, krydda med tändvätska eller bensin och på några sekunder är möbeln övertänd. Soundtracket till deras mobilfilm bjuder säkert på mycket "shittt!" & "cooooolt!"
När jag hittar de sorgliga soffresterna några timmar senare har redan sotiga skruvar, spikar och beslag börjat gräva sig ner i sanden.
Jag vänder hemåt, men kan inte bli kvitt synen. Stranden som soptipp...
Hur blev det så här? Är detta något jag måste vänja mig vid?
Vår förening vill att kommunen ska följa terrängkörningslagen, som fredar stranden från biltrafik. Men vi vill också att den begär två dispenser från denna lag:
1. Funktionshindrade ska ha möjlighet att parkera nära ett kommande handikappbad.
2. Ägare av mindre fritidsbåtar ska ha en väl avgränsad plats för sjösättning.
Inte för att detta skulle eliminera risken för fler soffbränningar i strandkanten. Utan för att det blir en viktig signal om hur de politiskt ansvariga värderar miljön och naturen längs Laholms-kusten. Det i sin tur kommer att påverka människors beteenden. Precis som buskörning, vildcamping och skräpdumpning är den logiska följden av många års politisk låt-gå-mentalitet.
Så länge Laholms styrande betraktar Sveriges längsta sandstrand som laglöst land kan de naturligtvis inte bli förvånade över att folk agerar därefter.
Det går inte längre att huka och hävda att det inte finns några p-platser. En riktigt fin högtryckssommar rör det sig om max 20 dagar då det behövs ett större antal tillfälliga strandnära p-platser. En normalsommar handlar det snarare om 10-12 dagar. Resten av tiden (≈ 94,5-97 % av året) finns det parkeringar för alla.
Så vad krävs då för att lösa detta återkommande men starkt tidsbegränsade parkeringsproblem?
Tja, vad sägs om god vilja, prestigelöshet, kreativt tänkande och kompromisser?

Stefan Eliasson
Styrelseledamot i Strandförening Laholm

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna