google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • Start

Insändare i Hallandsposten och Laholms tidning

Skylten är påhittad men önskemålet är på riktigt. (Bild: Stefan Eliasson) Skylten är påhittad men önskemålet är på riktigt. (Bild: Stefan Eliasson)

Vi ser stranden som en naturtillgång

Större delen av stranden är inte bilfri, som Strand för alla (SFA) påstår. Bilfri är bara en del i norr där det inte går att köra. Stranden i övrigt trafikeras fritt 9 av 12 månader, ofta med inslag av buskörning. Inte heller sommartid är de "bilfria" delarna bilfria. Många struntar i förbudsskyltarna, särskilt kvällstid.
SFA anser att Strandmiljö Laholm (SL) är en minoritet. Sett till antalet berörda så är både SFA och SL minoriteter. Idag är vi 213 st. Fortsätter medlemmarna att strömma till som nu, är vi snart i kapp SFA. Det ser vi fram emot, även om det egentligen saknar betydelse. Vi får inte mer rätt för att vi blir fler, utan för att våra åsikter grundar sig på gällande lagar:
• Strandtrafik strider mot terrängskörningslagen.
• Stranden är parkmark. Ska parkering legaliseras måste detaljplanen ändras. Det går inte utan att komma i konflikt med Lagen om strandskydd.
SFA anger ekonomin som skäl att behålla strandtrafiken. Men det finns ingen utredning som visar att Laholm drabbas ekonomiskt om badgäster får parkera nära i stället för på stranden.
Vårt alternativ är att se stranden som en naturtillgång. Varsamt hanterad kan den bli bas för en betydande turist- och besöksnäring med fokus på friskvård, motion & rekreation.
SFA insinuerar att vi vill utestänga funktionshindrade. Men vi ser ingen motsättning mellan att strandtrafiken upphör och att funktionshindrade ges lika bra möjligheter att njuta av stranden och salta bad som alla andra. Vi har ända sedan 2008 uppmanat kommunen att skapa en badplats, anpassad och lättillgänglig för funktionshindrade.

Strandmiljö Laholm

Kommentera gärna nyheten:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna