google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Valthornssnäckans skumlika äggkapslar och en vitling på en för dagen mycket smal strand. © Gunvor Petersson.

Stranden bjuder på skådespel

I NATT har det blåst ordentligt, med kraftiga vindbyar. Havet har gått ända upp i dynkanten. I nedfartsvägarna har vattnet nått ännu högre.
Vid Tores och min promenad mitt på dagen hade vinden bedarrat något men fortfarande stod vindstruten rakt ut och det gick höga vågor på havet.
Härligt att komma ner till en naturlig strand, så som en strand ska se ut! Uppe vid dynkanten låg på flera ställen fluffiga bollar, samlingar av valtornssnäckans äggkapslar. I varje kapsel läggs flera ägg, när äggen kläckts till larver lever de kvar i kapseln. Vissa larver utvecklas snabbare och äter upp sina "syskon". Larven genomgår sedan flera stadier inne i det skyddande höljet. Till slut är den en färdig minisnäcka och tar sig ut. Studerar man äggsamlingen kan man tydligt se ett hål på varje kapsel där den nya snäckan tagit sig ut. Spännande, eller hur? Vill du veta mera om valthornssnäckan hittar du mera att läsa på: http://www.vattenkikaren.gu.se/fakta/arter/mollusca/prosobra/buccunda/buccu07.html
Vi hittade även en död vitling, en liten torskfisk, som av någon anledning inte klarat av stormen. Blir nog snart trutmat.
En sillgrissla, som ännu var vid liv, låg utmattad på stranden. Läste på nätet lite om sillgrisslor när jag kom hem. De lever ute till havs under vintern. Silgrisslan häckar gärna på höga klippväggar, eftersom det är lättare att få luft under de korta vingarna, när de flyger ut från en klippavsats. De tar hjälp av sina vingar för att kunna nå riktigt djupt när de dyker och är därigenom extremt goda dykare.
Kunde vi ha gjort något för sillgrisslan där den låg på stranden? Vi kunde kanske matat den med vitlingen, slår det mig nu. Eller skulle vi ha lyft upp den så den kunde ha fått luft under vingarna?

Trots blåsten fanns det andra vandrare på stranden. Havet och stranden är mäktiga när det stormar,
Idag tittade faktiskt solen fram en liten stund.
Vinden ska tillta igen, så passa på! Hoppas många drar på sig vindkläder, mössa och vantar och upplever skådespelet!

Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln