google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Gunvor Petersson

Jag har upptäckt ett nytt spel

DET BLIR INTE så ofta strandbesök nu när man kan sticka fingrarna i jorden i trädgården. Är jag på stranden går jag oftast stavgång i jakt på en bättre kondition. Tyvärr blir inte naturupplevelserna att skriva om desamma vid stavgång. Men strandskatorna fascinerar mig ändock!

Jag har bestämt mig för att ge mig tid att studera deras spel. Orrar spelar, tranor dansar, men att strandskatorna också spelar har jag aldrig vetat förrän jag hittade det här på nätet:

Under hela häckningstiden uppför strandskatorna ett slags spel. En strandskata inleder, stelnar till, böjer huvudet framåt – nedåt, reser hjässfjädrarna och utstöter långa serier av "kubik" –lätet i allt snabbare takt. Det blir en ström av högljudda toner, men då och då saktar rytmen av och lätena kommer i stackato, som om spelverket hakade upp sig. Medan konserten pågår för fullt börjar någon av fåglarna springa fram och tillbaka. Andra exemplar ansluter sig, och med underliga nickande huvudrörelser löper snart flera fåglar efter varandra. Ibland tar hela sällskapet till vingarna och fortsätter förföljelseceremonin i luften. Ibland stannar fåglarna i ring i löjligt kutryggig attityd och drillar med näbben mot marken. Från denna ring kan två stycken avlägsna sig och para sig.

Det här måste jag iaktta och uppleva!

Hoppas bara att den guldfärgade metallic-SUVen inte bränner fram i 90 km längs hela vattenbrynet så som den gjorde på skärtorsdagen. Och att strandskatorna kommer igång igen med sitt spel efter en sådan upplevelse.

Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln