google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Elin Tallqvist, Gunvor Petersson och Mattias Lindström ser till att lågorna håller sig inom brandgatorna.

©Margareta Lindgren

Hett på strandheden

JAG TYCKER OM att gå flera gånger för att hitta lämpliga stigar, avpassa tiden och hitta uppslag för att förmedla vidare inför en vandring som föreningen ska leda. Den avslutande rekognoseringen föredrar jag att göra ensam. Inför vår vandring nu på torsdag 26/4 gick jag idag min ensamvandring i Skummeslövs norra naturreservat.
Eftersom vandringen är ett samarbete med Laholm utan gränser görs också en lista med ord som kommer att användas vid guidningen. Orden används i Svenska för invandrar-undervisningen både före och efter vandringen
När jag kom ner till stranden lite norr om Vallbergavägen, efter en skön promenad i skogen, spelade strandskatorna. Jag satte mig och åt mina smörgåsar och drack mitt kaffe medan jag studerade dem. Fantastiskt!
I närheten svedjades strandheden. Jag frågade om man ville ha hjälp av en frivillig. Det togs tacksamt emot och jag stannade i 3 timmar. Bränningen utfördess verkligt proffsigt. Brandgator hade klippts upp och där lades en bred sträng av vatten som strilades ut från en slang kopplad till en stor vattentank, som sakta kördes fram längs brandgatan. Dagen var lämpligt vald med ostlig, svag vind.
Bränningen sköttes av sex personer, inklusive traktorföraren. Mattias Lindström, biologstuderande, var med för första året. Annars var det personer med erfarenhet från flertalet bränningar.
Ett avgränsat område i taget sattes fyr på. Vattenkannor stod utsatta efter områdets kant vid brandgatan med vakter som såg till att branden höll sig inom området. En eftertrupp gick och släckte kvarvarande pyrande ställen, medan nästa område gjordes i ordning. Denna dag brändes heden från Vallbergavägen till Mellbystrandsgränsen.
Ja, heden ser ju inte vacker ut efter svedjningen! Varför gör man allt detta arbete? Mattias förklarar för mig att kvävet i marken försvinner och kvar blir näringsämnen. Detta främjar örterna på heden som också får mer ljus när växtligheten runt omkring inte konkurrerar. Så nu väntar vi på att det ska spira grönt ur den svartbrända marken. Mycket intressant att få vara med!

Gunvor Petersson

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln