google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Över 20 kilo sand på ett år kan sandmasken dra i sig – och bajsa ut. © Gunvor Petersson

Sandrengöraren är tillbaka!

VEM PÅSTÅR att det inte finns liv i sanden?

Vid ostlig vind dras vattnet utåt i bukten och vattenlinjen ligger betydligt längre ut, stranden blir ännu bredare. Detta hände i månadsskiftet, vid första-maj-helgen.
Då var jag var nere på stranden med mina barnbarn. Solen sken och vattnet i de små "insjöarna" hade hunnit värmas upp. Av med strumpor och skor och vada i det ljumma vattnet med sand mellan tårna! Underbart!

Och så många djur det fanns i de små lagunerna! Stora räkor räddades av barnen ut till öppna havet. Levande nätsnäckor hittades och studerades.
Men mest iögonfallande var spåren av alla sandmaskar. De ringlande högarna av sandsträngar är beviset för att det finns gott om sandmaskar, en havsborstmask som ligger nergrävd i sanden. Högarna är maskarnas toaletter och består av rengjord sand.
Masken suger ner sanden, där den ligger i ett u-format rör nere i sandbottnen. Man kan ibland se en fördjupning där masken suger in sanden, en bit bort ifrån "toaletten". Masken äter upp sanden, behåller små djur och andra organiska material och "bajsar" sedan ut den renade sanden. Under ett år renar en mask 23-24 kg sand, dessutom renas även vatten som förs genom maskens tarmar.
Förra sommaren sågs nästan inga spår av sandmask så det var härligt att upptäcka att sandens gottgörare åter är på plats

Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln