google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

© Gunvor Petersson

Höstens första storm

NÄR DET blåser vid havet är stranden en mäktig upplevelse med höga vågor, sand och skum som yr i luften och man blir medveten om naturens krafter.
Stormarna tros bli intensivare, en följd av klimatförändringarna enligt forskarnas prognoser. Och visst verkar det så. I år har det inte varit några riktigt kraftiga stormar i augusti, men 2010 var det redan den 25 augusti en storm då havsvattnet gick upp till dynkanten. I går var det kraftig vind och vattennivån gick långt upp på stranden. Dynkanten har flyttats tillbaka genom de kraftiga vinterstormarna så det går inte att jämföra hur långt vattnet går upp mot dynkanten längre med tidigare stormar.
Hur som helst blåste det så kraftigt att de fåglar som normalt lever ute till havs kommer in mot kusten och fågelskådarna är på plats med sina tubkikare. En sillgrissla satt på stranden och tog igen sig. Den såg ganska medtagen ut men förhoppningsvis kan den att ge sig iväg igen. En död stormfågel vittnade om att alla inte klarar den hårda vinden.
Det gjorde inte heller handikappräckets sittbänk som fanns längst ut. Den var ordentligt övervuxen med alger där den låg på stranden. Undrar hur det gått att sitta på den, halkade man inte av tro? Havstulpaner och blåmusslor har däremot tyckt att det var ett utmärkt ställe att slå sig ner på, de hade satt sig fast ordentligt.

Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln