google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Klubbsvamp. ©Gunvor Petersson

GPS:en visar vägen till naturupplevelser

Den här spretiga larven ska bli en gulfläckig igelkottspinnare. Den här spretiga larven ska bli en gulfläckig igelkottspinnare.

VI FÖRSÖKER lära oss GPS-hantering och övar ihop med andra föreningar i kommunen som har miljö- och naturintressen. Syftet med att lära oss GPS är att kunna visa naturen på ett nytt sätt för turister och andra intresserade.
Värdar för dagens sammankomst var Friluftsfrämjandet och Strandmiljö Laholm. Vi hade valt att vara i Skummeslövs södra naturreservat där vi hade tagit ut vissa way-points som gruppen skulle söka sig fram till med hjälp av de koordinater vi gav dem.
Vid en way-point kunde deltagarna hitta den lilla orkidén Knärot, som växer i reservatet. Så här såg informationen ut som deltagarna fick.
Vi diskuterade och prövade olika sätt att söka och navigera oss till en punkt. Framförallt hade vi trevligt och fikade i skogen.
Särskilt på heden i södra Skummeslöv finns många rara växter som vi såg, t ex mattlummer, sandlummer och höstlåsbräcken. Vi hittade också många larver av den sällsynta gulfläckiga igelkottsspinnaren. Den har kommit tillbaka nu när heden, genom strandprojektet, har blivit öppnare. Heden bjuder också på många speciella svamparter. Klubbsvampen var otroligt vacker i sin form och sin blekgula färg där den stack fram så spänstigt och stolt, trots sin ringa höjd på några centimeter, i den låga hedväxtligheten.
Verkligt härligt att vara ute i markerna ihop med så många naturintresserade och kunniga personer!

Ulf Bjerstaf & Gunvor Petersson

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln