google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Gunvor Petersson

Spännande spår i sanden

Målmedvetna älgspår i sanden. Målmedvetna älgspår i sanden.

FLÖDANDE sol, underbart! Bestämde mig för att ta en förmiddagspromenad. Jag beslutade mig också för att gå ensam och då kunna titta på saker och fotografera i egen takt.

För fyra år sedan var det liknande väderförhållande som idag. Det blåste ganska mycket, stranden var utan snö, temperaturen var under noll och sanden var frusen och mörkfärgad. Vinden hade ryckt loss sandkorn som flugit i väg längs stranden. Där det låg något ivägen hade vinden stoppats upp och sandkornen tappat fart. Där de fallit ner bakom hindret hade en formation av torr sand byggts upp som låg ljus mot det mörka frusna underlaget. Jag såg t ex fina ”hjärtan” bakom skalen av hjärtmusslor.

Idag var sanden frusen och den sydvästliga vinden hade ryckt loss sandkorn på samma sätt. Det händer inte så ofta att stranden är hårdfrusen och vinden lagom. Det var som sagt fyra år sedan jag upplevt detta fenomen på stranden senast.

I strandkanten låg i dag ett tjockt lager av vågskum. Temperaturen gjorde att det bildades iskristaller i vågskummet och det sjönk inte ihop så fort, därav det tjocka lagret, antar jag.

Jag hittade också spåren av den älg som fyllde största delen av förstasidan på Hallandsposten igår. Älgen gick ut i havet och stod där i flera timmar. Räddningstjänsten larmades och Laholms kommun höll undan biltrafiken på stranden, så att älgen kunde gå iland. http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.1886769-brandman-hjalpte-alg-ur-vattnet

Jag följde spåren och fann att älgen hade kommit ner genom grönområdet som finns nedanför norra delen av Skummeslövs norra sanddynsreservat. Tyvärr har stora delar av de grönområden som funnits som korridorer för djuren mellan våra naturreservat proppats igen med bebyggelse. Därmed tvingades älgen ner på stranden.

Ivern är stor hos våra politiker att än mera bebygga grönområden i kustområdet om man ser vad som föreslås i Framtidsplan 2030.

Var finns den långsiktiga planeringen i Laholms kommun?

Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln