google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Åke Elofsson

Frågor och svar om det bruna i vattnet

FÖR EN månad sedan var det många strandbesökare som fick se en brunaktig sörja välla fram ur dagvattenledningar som mynnar på stranden. Det ser inte helt trevligt ut men enligt miljöenheten i Laholms kommun är det inget skadligt. Det bruna är järnoxid som lossnar från rören när dessa rengörs genom spolning.

- Men är det bara järnoxid i sedimenteringen som spolats loss?

- Är det OK för havsmiljön med så stora mängder koncentrerat järn?

- Tas några prov av dräneringsvattnet?

Frågorna mailade jag till Laholms kommun och i går fick jag nedanstående svar. Har även mailat frågorna till länsstyrelsen men de har ännu inte svarat.

Gunvor Petersson

 

 

Hej!

Vi har tagit del av era frågor angående järnoxid på stranden. Vi håller med om att det inte ser så trevligt ut, men det här är ett naturligt fenomen som ingen kan göra något åt. När vårt järnhaltiga grundvatten kommer i kontakt med syre, så bildas en kemisk reaktion och det sker en utfällning av järnhydroxid. Detta kan ses i diken i skogen, på gräsytor och vid stränderna. Ute i naturen kallas fenomenet ockra, och har använts sedan forntiden för kroppsmyckning och ifyllnad av ristningar på hällar, runstenar och gravsättningar. Ockra har även använts i medicinskt och kosmetiskt syfte över hela världen.

Utfällningen är ofarlig för människor. Den bildas även i brunnar hos de som har eget vatten, och det vattnet är inte farligt att dricka. Däremot kan det ge andra problem, t ex utfällningar vid tvätt.

Problemet vid stränderna är främst estetiskt. Vi på Laholmsbuktens VA har inte undersökt den strandnära havsmiljön, men vet att järnhydroxiden kan leda till att solstrålarna inte når ner till havsbotten. Då det handlar om tillfälliga naturliga skiftningar som alltid har förekommit i miljön så är vi övertygade om att fenomenet är ofarligt.

Med vänlig hälsning,

Mattias Leijon

Stf VA-chef

Halmstads kommun

Laholmsbuktens VA

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln