google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Eva Nordholm

Med naturen som mötesplats

FÅGLARNA sjunger, solen värmer och barrskogen doftar när deltagare i svenska för invandrare möts i Skummeslövs södra sanddynsreservat. Det är länsstyrelsen som är huvudarrangör för vandringen. Först anländer en buss från Laholm, som medarrangerande föreningen Laholm utan gränser ordnat. I väntan på en buss från Båstad med ytterligare Sfi-deltagare får deltagarna från Laholm kort som i text och bild beskriver olika saker de kan hitta i skogen. När Båstads sfi-grupp anländer anländer får de samma slags kort. Nu blir ett sökande! Dels efter kottar, björklöv, skogsstjärnor, barkbitar, rönnblad mm och dels efter någon som letar efter samma sak som man själv ifrån grannkommunen. Nya möten uppstår mellan människor som i sin tur möter naturen. Totalt är vi cirka 80 personer.
Vi går först en stund i den östliga delen av reservatet där lövträden dominerar. Allt är så grönt och frodigt, blåbärsriset lyser med sina skira blad och ekorrbärens blomknoppar slår snart ut i det marktäckande bladverket.
När vi vikit av ner i skogen med höga furustammar stannar vi och urskiljer sången från bofinken.
Slingan vi promenerar går på strandheden i norra delen av reservatet. Där möter oss ljung, kärringtand och styvmorsvioler. Skott av vresrosor tittar fram lite varstans och alla förstår att vresrosen inte kan få breda ut sig ohämmat, för då skulle det snart inte finnas någon sandhed kvar med kärringtand, bin och fjärilar.
Gruppen tittar in på Skummeslövsbadet där det arbetas febrilt med att fylla i vatten ifrån havet som sedan ska värmas. 15 juni öppnar badet för säsongen. Ett härligt utflyktsmål.
Efter en promenad i dynerna är det dags att ta farväl av deltagarna från Båstad som är tvungna att återvända tidigare.
Vi andra plockar fram våra matsäckar. En grupp dukar upp en fantastisk buffé mellan sig. Det är många som slår sina lovar runt dem för att smaka något av alla de spännande sakerna som dukats upp.
Vi avslutar med en strandpromenad.
    – Oh, det ska jag ta hem till min fru! sa en ung man när han blev visad att hjärtmusslans båda skal från sidan har formen av ett stiliserat hjärta.
Underbart att träffa så många människor från världens alla hörn. Och så roligt med nyfikenheten på den svenska naturen. Till denna lyckade vandring var även Strandmiljö Laholm och Studiefrämjandet medarrangörer.
Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln