google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Drygt 30-talet naturintresserade tog rygg på Margareta Lindgren och Kill Persson för att få veta mer om strandhedsprojektet. @Stefan Eliasson

Många ville veta mer om kampen mot vresrosorna

Det är nog fler än jag som blev konfunderad när det började schaktas och grävas på strandheden, först i Skummeslöv och senare även i Mellbystrand. Vresrosorna doftar ju så gott – och hör väl havstranden till...Varför får de nu plötsligt inte finnas kvar? i samband med dagens guidade visning på strandheden både norr och söder om Kolonivägen i Mellbystrand fick jag svaret.
– Gör vi ingenting så kommer hela heden att bli ett enda sammanhängande och ogenomträngligt vresrosbuskage, uppblandat med bergtall och al. Och det skulle betyda slutet för i stort sett alla andra mer anspråkslösa växter som behöver en öppen hed för att överleva. Vilket i sin tur får förödande effekt för insekter och fåglar.
Det var i sammanfattning budskapet från det s k strandhedsprojektets vältaliga representanter Kill Persson, miljökonsult och Margareta Lindgren, miljösamordnare i Laholms kommun.
Och även om de allra flesta åhörarna tycktes helt överens med den analysen förekom det också en mängd frågor.
– Måste ni verkligen ta bort alla träd och rosor, frågade t ex någon.
– Nej, svarade Kill Persson och fortsatte: dels har vi inte avtal med alla markägare och det krävs ju för att vi ska kunna röja på deras mark och dels är det i praktiken omöjligt att utrota vresrosen. Vad det handlar om är att hålla den tillbaka så pass mycket att strandheden får får fortsätta att vara just en strandhed.
Stefan Eliasson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln