google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

De här bilderna togs 10 december 2011 och visar hur stormen gröpt ur sidorna på bilnedfarten vid Kolonivägen i Mellbystrand och spritt makadam, krossgrus och asfalt över delar av stranden. ©Gunvor Petersson

Stormar och klimateffekt glöms bort i detaljplaneförslaget

I FÖRSLAGET till nya detaljplaner för stranden har Laholms kommun helt glömt bort de skador stormarna åstadkom vintern 2011-2012. Den gångna vintern förskonades vi och stranden, tack och lov, ifrån liknande hårda stormar.  Klimatforskningen säger dock att i framtiden får vi räkna med att stora regnmängder kommer att falla på kort tid och att stormar kommer att bli vanligare. Dessutom kommer havsnivån att höjas. Trots detta kan i förslaget till detaljplan inga åtgärder skönjas, som skulle kunna motverka skador på stranden vid stormar och skyfall.
Vid stormarna vintern 2011-2012 trycktes havsvattnet upp i nedfarterna till stranden. Vid några platser även in på strandnära fastigheter och på många ställen oroväckande nära husen.
Makadam, stenkross och asfalt rycktes loss av vattnet och spreds över stranden. Sidorna på vägarna gröptes ur och hedar och dyner skadades än mera när havsvattnet trycktes upp i nedfarterna.
I den nya detaljplanen föreslås att bilvägar fortfarande ska bryta igenom dyner och hedar ner mot stranden. Gångvägar till stranden ska beläggas med stenkross istället för med spänger eller trädäck.
Ängelholms kommun har en helt annan policy och skötsel av sin havssträcka. Här arbetar man för att hålla dynkanten intakt så stormar ska göra så liten skada som möjligt.  Där det uppstått skador återställs dynkanten. Inte ens räddningsvägar bryter här igenom vallen mot havet. Tydligen finns det andra sätt att säkerställa effektiva hjälpinsatser på badstranden än att ha räddningsvägar som bryter igenom dynkanten.
Var finns långsiktigheten och hållbarheten i Laholms kommuns planering?
Gunvor Petersson

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln