google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Skador och genombrott mellan Brodds väg och Kolonivägen.13-10-29-2. ©Gunvor Petersson.

Varför görs inget för att minska stormskadorna?

I MORSE tog jag en promenad från Kolonivägen till Mellbyvägen. Nedfarten vi Kolonivägen var inte så illa tilltygad som vid adventstormen 2011. Dock hade stormen tagit en hel del på fortets sydsida.
Handikappräckets yttre del hade bräckts loss och låg på flera ställen norrut i dynerna.
Mellan Kolonivägen och Brodds väg hade havet brutit igenom dynkanten på två ställen.
Dynkanten hade rasat och vattnet hade gröpt sig in, särskilt vid ställen där det finns betongfundament, som vid dräneringsrör. Där bildas virvlar och på norrsidan om dessa har vattnet grävt sig in djupare och i bredare fåror.
Även om skadorna inte blev så stora som man kunde befara så har dynkanter raserats och vattnet har gått upp i nedfarterna och dragit med sig sten och krossgrus ut på stranden.
Inga som helst åtgärder har vidtagits för att minska stormskador vid Laholms havsstrand. Ängelholms kommun begärde och fick tillstånd att restaurera sina stränder efter adventsstormen 2011. Sand hämtades 18 m ut ifrån strandlinjen och lades upp mot de sargade dynkanterna så att vinden inte skulle kunna erodera dem än mera. På så sätt hölls dynkammen intakt och inga draghål skapades utan man byggde trappor och träspänger för god tillgänglighet till stranden.
Hur kan det vara att man inte lägger lika mycket arbete på att vårda stranden i Laholm?
Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln