google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Sven sargade stranden mer än Gudrun

VATTNET har dragit sig tillbaka och på förmiddagen såg man skadorna av stormen.
Så här stora var inte skadorna ens efter Gudrun. Naturkrafterna är stora och mot vattnet går det knappast att värja sig.
Vattnet gräver sig in i sanden under växtligheten. Särskilt där det finns stolpar, skyltar eller dräneringsfundament blir virvlar av vattnet som ges än mera kraft. Virvlarna gräver sig in vid sidorna om de främmande föremålen som brutit vattenflödet.
Ett exempel är vattenskoterskylten, som gett vika till slut, efter att vattenvirvlarna runt den grävt sig in i dynen jämte Ejdervägen.
Norr om Kolonivägen finns en vimpel vid ett gjutet dräneringsutsläpp. Här gör vattnet på samma sätt, får en skjuts åt sidan och gräver sig in i dynen en liten bit ifrån fundamentet. En dynstuga ligger ganska nära detta ställe.
En barriär, en vågbrytare, hade placerats på stranden nedanför stugan men har nog föga effekt, tvärtom gräver sig vattnet djupare in vid båda sidorna om barriären.
I Skummeslöv är stranden full av sten. Där finns så många nedfarter och det körs ideligen ut mera krossgrus på dem. Vattnet har även här arbetat sig in under växtligheten och gröpt ur heden. Farthindret på Stora Strandvägen har brutits upp.
Av bilderna från Skummeslöv kan ni se att avloppsledningen läggs om från Stora Strandvägen och söderut förmodligen ända till Hedhusets reningsverk.
I Båstad hamn var vattenståndet 170 cm högre än normalt igår. Piren lär vara förstörd, vattnet gick upp på vändplatsen vid hamnen, bryggan med bastun tog det hårt på. Vågorna slog över det lilla bastuhuset sägs det.
Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln