google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Varm choklad och vetebröd är belöningen för glasplockarna Ebba och Vera. Men var kommer allt skräp ifrån, undrar de. ©Gunvor Petersson

Om glas och plast på fel plats

I EFTERMIDDAGS tittade solen fram och Ebba, Vera och jag gick till stranden med mjölkchoklad och veteskivor i ryggsäcken.
Oj, vad mycket plast och skräp det kommit in efter stormarna! Barnen är vana vid att jag plockar bort det som inte hör stranden till och slänger i soptunnorna. Idag bestämde vi att koncentrera oss på att plocka glas för det är farligast för människor och djur. Vi hittade flera glödlampor.
– Har en båt lastad med glödlampor tappat lasten i stormen? spekulerade barnen.
Ja, vad ska man tro? Hur kan glödlampor hamna på en strand? Där hör de verkligen inte hemma! Och verkligt farligt kan det bli om de krossas och någon trampar i skärvorna.
Men all plasten är inte rolig heller och väldigt farlig i havsvattnet. Smulas sönder och havets djur tror att det är mat och får plasten i sig. Under hösten har jag varit på en utställning om plast i havet i Värnamo på Vandalorum. Skrämmande! Se den om du har möjlighet. Den pågår t o m 26 januari.
Här kan du ta del av 10 sätt att slåss mot plasten i havet.
Och du bara måste se Chris Jordans 3 minuter långa, vackra, men oändligt tragiska film från ön Midway.
Sprid, så att fler får lust att slåss mot plasten i haven!
Gunvor Petersson
PS!
Åsynen av all plast på vår egen strand idag gjorde att det här mailet jag fick från Naturskyddsföreningens havsnätverk berörde mig extra mycket:
  • Skräp i havet
  • I somras var föreningens medlemmar ute i butiker för att inventera skönhetsprodukter med mikroplaster. Resultatet från undersökningen sammanställdes i en rapport om marint skräp, Raklödder till fiskarna. Kolla gärna in rapporten och om ni själva hittar produkter med plastbitar, ge rapporten till butiksägaren och be hen plocka bort produkten från sina hyllor!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln