google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Gunvor Petersson

Minne från då stranden var strand

EFTER STORMEN Sven kunde man på stranden söder om Ejdervägen se alla dessa vackra skal från sandmusslor. En härlig syn på en naturlig strand.
Sandmusslorna kan bli 10-12 år gamla och som störst 15 cm långa. Ursprungligen kommer de från Nordamerika. De börjar sin levnad som frisimmande larver, men efter några veckor sjunker de ner till bottnen. Där utvecklas deras skal och de börjar gräva ner sig i bottnen. De lever sedan hela sitt liv nergrävda. Efter ca 1 år har de grävt ner sig så långt att de inte kan frysa ihjäl eller bli uppätna av andra djur.
Näring och syre får de genom ett dubbelt andningsrör, en sifon, som förs upp till bottenytan. De suger in vatten genom det grövre röret och musslan tar hand om plankton och syre. Sedan skickas vattnet ut igen genom det smalare röret.
Vid synen av de vita skalen i solen på stranden, gick mina associationer till fladdrande fjärilar. Vid en promenad på stranden en tid därefter fanns bara hjulspår av alla bilar som kör på stranden, den härlig synen av vackra musselskal fanns bara kvar i mitt minne.
Gunvor Petersson

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln