google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Dynerna behöver skydd inför nästa storm

Den brutna dynkanten vid Ejdervägen ger vattnet fri passage och öppnar för fortsatt erosion. ©Gunvor Petersson Den brutna dynkanten vid Ejdervägen ger vattnet fri passage och öppnar för fortsatt erosion. ©Gunvor Petersson
NU BLÅSER det inte, det är nästan vindstilla! Men igår blåste det fortfarande kraftigt efter att Svea under natten nått sin kulmen.
Då hade Svea inte bara kittlat dynerna utan på sina ställen även naggat hedkanter och dyner. På sina ställen hade havsvattnet trängt in på heden.
Där dynkammen eller hedkanten är bruten ökar erosionen av både vind och vatten. Därför är det  A och O att hed- och dynkanten är obruten. Blir det stormskador måste dessa lagas och övergångar i trä ordnas för att inte skador ska uppstå igen.
Stora vattensamlingar fanns på heden norr om Vallbergavägen. Kanske kan det vara så att när havet ligger på hårt trycks grundvattnet tillbaka och höjs så det går i dagen?
Trots att Svea inte nådde stormstyrka* blev det skador i dyner och vid hedkanter. Hur blir det nästa gång det blir en riktig storm? Nya dyner hinner inte återskapas på ett naturligt sätt när stormarna kommer så tätt. Därför bör sand tas från vattenlinjen och läggas upp mekaniskt mot dyn- och hedkant som en buffert.
Gunvor Petersson
*Storm = 24,5 - 32,6 meter/sekund.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln