google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Gunvor Petersson

Dyn- och hedexkursion i Skummeslövs södra naturreservat

I DET NYETABLERADE naturreservatet i södra Skummeslövsstrand var det i dag dags att titta på växter och insekter i dynerna i en familjeexkursion. Anslutningen var god. 34 personer hade samlats trots att det fortfarande var ganska blåsigt.
Första uppgiften var att leta upp så många olika växter som möjligt. I och med att Laholms kommun under flera år har bekämpat igenväxningen av heden och dynerna fanns många örter att hitta. Över 30 olika arter samlades in. Ordet arter fick barnen höra upprepas många gånger. Till slut hade barnen gjort ordet, arter, till sitt eget när de pratade om växter och insekter i reservatet.

Nästa uppgift var att få in små insekter i en burk som hade två slangar. En av slangändarna sattes nära en insekt, den andre slangen sattes i munnen och när man sög in luft, så vips, sögs insekten in i burken.
Massor med olika insekter hamnade i burkarna, stritar, myror...

Sista momentet var en fjärilssafari. Varje barn fick en burk med ett lock som även fungerar som förstoringsglas. Patrik tog fram en stor håv som hade väldigt fint mjukt nät för att inte skada fjärilarnas vingar.
- Nu barn ska vi gå på safari! Alla ska få ett djur i sin burk! Följ mig! uppmanade Patrik.
Visst, jag vet att Patrik är optimist, men nu lovar han för mycket tänkte jag. Men det gick inte att ta miste på spänningen och glädjen när burk efter burk fylldes med djur.

När alla samlats och tittade på djuren frågade Patrik
- Var får de mat ifrån?
- Vad äter dom?
- Var får blommorna nektar ifrån?
Vid varje exkursion har Patrik fått barnen och föräldrarna att fundera över hur viktiga växterna är. Växterna som kan bilda näring av solljus, vatten och koldioxiden ur luften. Humlor, bin, fjärilar blomflugor släpptes sedan åter ut i det fria.
Roligt, trevligt, lärorikt, en exkursion av hög klass. Tack Patrik!
Gunvor Petersson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln