google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

Ny strandvandring med språkträning

DEN GÅNGNA veckan har det varit regnigt och blåsigt, men idag var det åter riktigt skönt väder. Visserligen ingen sol men det varken regnade eller blåste. Faktiskt riktigt vårlikt med fågelkvitter.
Många av de asylboende männen var på annat håll, (på Medborgarskolan, tror jag). Därför var det idag mest kvinnor som gick med till stranden. Toppen, för de kommer inte ut så ofta. Vi var totalt 11 personer. En man, två barn och resten kvinnor.
Denna gången pratade alla dari och eller arabiska, men ingen kunde engelska. Utmanande, roligt, spännande och inspirerande!
Vi ”pratade” om Hallandsåsen och skrev i sanden. Mobiltelefonerna kom upp och man ville skriva ner ord, men nej, å, ä och ö finns inte på deras telefoner. Jag förklarade bukt (med armar och ben) och skrev i sanden Laholmsbukten. Vi ritade en karta och prickade in var vi befann oss, Halmstad och Båstad. Frågan var Laholm låg på kartan kom.
Jag frågade om de visste var vi skulle hamna om vi åkte rakt ut i Laholmsbukten. England trodde någon. Danmark ritades in. Tog vi oss vidare över Atlanten väntade USA.
Sedan letade vi efter strandfynd. Många nätsnäckor och en rakknivsmussla hittades. På en hjärtmussla noterades havstulpan och sedan undersökte vi blåstångens blåsor.
Därefter skrev vi hela långa alfabetet i sanden. Vi läste tillsammans. Jag drog streck under alla vokaler som därefter pyntades med musselskal. Jag försökte förklara att vokalerna är viktiga, att det måste finnas minst en i varje ord och att de kan låta på två olika sätt osv.
 Ägaren till asylboendet hade skickat med fikabröd som smakade gott när vi tog en liten paus.
Språkträningen fortsatte med att vi pratade om hur olika ord betonas i och även om att n och g bildar ng-ljudet. Vi skrev lång och finger i sanden. Sedan sjöng vi barnvisan Var är tummen osv ..långfingret ..osv.
Till sist lärde jag dem frasen: Nu börjar det regna!   
 Gunvor Petersson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln