google-site-verification: google5e7c1eed07f27eb4.html
  • StrandBlogg

©Gunvor Petersson

Lek och ”lektion” på snötäckt strand

IDAG var tredje torsdagen jag gick till Solstickans asylboende för att leda en strandpromenad. Tyvärr kolliderade tiden även den här gången med Medborgarskolans aktivitet så det var bara en handfull asylboende (plus Margareta Plate med sin hund Nisse) som kunde följa med till stranden. Jag blev tillfrågad om jag inte kan komma på tisdagar istället. Vi får väl se om det blir någon form av fortsättning efter sportlovet.
Det snöade i natt så stranden var mycket annorlunda. Margareta visade hur man gör snöänglar och så vi byggde vi en snölykta. Abd gjorde sin egen ängel.
Vi skrev alfabetet med en spade i snön och olika ord osv.
Najme, som varit med alla gångerna, följde med hem, där vi tillsammans gjorde en soppa. Vi skrev upp ingredienser efterhand som vi plockade fram ur kylskåpet. Najme talar dari, men har lärt sig en hel del svenska och engelska ord.
Najme är ifrån Afganistan. Där bodde hon i bergen i en by med lerhus. Vatten hämtade man i en brunn. El hade man ibland, fungerade tydligen inte så bra. Hon, hennes man och deras 7-åriga dotter tog sig till Iran och vidare till Turkiet. Från Turkiet till Grekland åkte de i en stor gummibåt. Vi fick se bilder från resan. Sedan tog de sig vidare Makedonien, Serbien till Österrike och Tyskland. Det tog dem två månader att komma till Sverige. Najme har arbetat som sjuksköterska i Afghanistan.
Najme stoppade ner en lång lista med svenska ord i sin ficka när hon, Margareta och Mohammed, som anslöt sig till kaffet, gick tillbaka till Solstickan.
Gunvor Petersson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln